Muziek op je bruiloft - Tips & Weetjes

Muziek maakt een emotie nog sterker dan het al is. Een perfecte aanvulling en een mooie opvulling. Misschien hebben jullie een openingsdans en/of een ouder kind dans? Dat ziet er beter uit met muziek ;) Hebben jullie samen een liedje? Het hoeft niet perse een super zoet sappige muziekje te zijn. Als het jullie liedje is mag deze niet ontbreken op de dag. Maar wat kies je? Een klassiek strijkkwartet of een DJ, of allebei....

Misschien ken je het wel. Die ene bruiloft die eeuwig leek te duren. Een vals klinkende, te harde band. Een DJ die een eigen feestje heeft. Mensen die op hun telefoon bezig zijn. Sfeer wordt bepaald door de muziek. Een goede DJ of Band voelt dit haarfijn aan. Een professional kan goed inschatten of het tijd voor een rustig liedje is of nog eens extra dansnummer.

Ga je voor een band of DJ?

Heb je een groot feest in de planning of een lang diner? Moet het een hoofd act worden of een toevoeging op de achtergrond. Het is belangrijk om te bedenken wat jullie willen, wat er bij jullie past. Je kunt nooit iedereen tevreden houden, muziek is een hele persoonlijke smaak.

De Rank in De Lier - voetjes van de vloer foto door Justin Manders

Uiteraard kun je het allemaal kiezen! Wat dacht je van live muziek als je komt binnenlopen en een DJ voor het feest? Een compleet gospelkoor, swingband of een akoestiek duootje. Ook erg leuk om als een verrassing aan je aanstaande te geven. Of om aan het bruidspaar te geven. Heel persoonlijk en intiem. Goede muziek/ entertainment zal een blijvende herinnering voor de dag zijn, voor jullie zelf, maar ook voor de gasten.

Even de voor en nadelen op een rijtje

Live band

  • Voordeel Het is echt een act! Iets bijzonders, heerlijk om naar te kijken, luisteren en zelfs dus voor de niet dansers een leuke entertainment. Een impact, een blijvende herinnering aan jullie feest. Een live act kan zich goed aanpassen aan de danspasjes. Moet het tempo van het liedje iets omhoog, of toch wat langzamer. De gasten worden vaak ook betrokken bij een act.
  • Nadeel Een band is vaak duur, hoe meer mensen, hoe sneller het budget gaat. Ze nemen dan ook veel plek in, in de feestzaal. Er is vaak wat minder variatie in de muziek keuze. En de band is wel luid aanwezig. Check ook altijd even of het allemaal past en gaat op de feest locatie.

DJ

  • Voordeel Een DJ neemt minder ruimte is en heeft alle soort muziek bij zich. Het geeft een goede balans als jullie muzieksmaak ver uit elkaar ligt. Een DJ kan ook snel schakelen om de sfeer hoog te houden. De gasten worden betrokken door los te gaan op hun aangevraagde nummer. NON STOP MUZIEK Een DJ kan ook pauze nemen terwijl de muziek aan blijft.
  • Nadeel Een slechte DJ is slecht voor je avond. Hij is maar alleen of misschien met ze tweetjes maar als ze alleen maar een feestje met ze tweetjes maken en niet kijken naar het publiek is het een domper op de avond. Een DJ is vaak wat minder leuk voor de niet dansende gasten.

TIPS

  1. Luister live naar jullie gekozen band of DJ. Ik zeg niet dat je elke wedding moet crashen. Maar vaak staan op beurzen. Uiteraard kun je via demo's of YouTube al een goed idee krijgen, maar of je nu een cd opzet of naar een concert gaat er zit wel verschil in opname of live.
  2. Bespreek al je wensen ook persoonlijk. Want zo krijg je een goed idee van wat je op je feest in huis haalt. Een klik is belangrijk. Besprek dan ook je wensen vooral met een DJ dat er bepaalde nummers niet gedraaid mogen worden. Stel samen met je partner een spotyfi lijst samen. Dan krijgt de DJ ook een goed idee van jullie smaak.
  3. Silent Disco; Hot en happening en je kan ook gewoon een gesprek hebben met elkaar als je niet in de muziek bent.
  4. Thema bruiloft? oe gaaf is het als je een vintage wedding heb en een jazzband erbij of als jullie de hobby wintersport is dan is een DJ met een apreski achtergrond leuk
  5. Jullie liedje onder de trouwfilm laten zetten of onder een fotoslide show is ook echt een aanrader. Een bom aan herinneringen en gevoel wat je dan elke keer weer terug brengt naar de prachtige dag.

Jullie eigen soundtrack

En iedereen danst mee! fot Anouk Raaphorst I shoot Love

Weet je dat...

...je ongeveer 3 a 5 muziek nummers nodig heb tijdens een wettelijk (gemeentelijk) huwelijk. Bij het binnen lopen ( bruidspaar samen of apart bruidegom en daarna de bruid) Bij het tekenen. Bij het weggaan. ( een of twee reserve liedjes kan ook geen kwaad, soms kan het tekenen van de akte wat uitlopen)

...gemeentehuizen nog erg ouderwets kunnen zijn en een muziekinstallatie hebben uit 1998. Ze vragen nog om cds en gebrande cds kunnen ze dan soms niet afspelen. Dus even testen van te voren voordat je Tante alles live moet gaan zingen.

…ik oma`s heb zien hakken op hardcore muziek en kinderen heb zien dansen op de muziek van vroeger, ofwel als de sfeer goed is, de gasten het naar hun zin hebben ze echt wel een dansje wagen ook al is het niet hun stijl! En dat brengt mensen samen wat een uniek moment geeft.

Zelf muzikaal

Ik kan zelf erg goed zingen, in de douche, in de auto met de ramen dicht en met de kinderen op de achterbank die vragen of ik wil ophouden. Voor diegene die daadwerkelijk kunnen zingen is het natuurlijk geweldig om dit talent te tonen op je eigen bruiloft. Een serenade aan je aanstaande richting het altaar, of je gelofte in zang. De hobbyband een act laten doen. Hou het geheim! je partner en gasten zullen versteld staan, zelfs als het niet helemaal zuiver is vanwege de emotie =)

Veel gestelde vragen op forums is welke liedjes mensen hebben gekozen. Zo vraag ik het ook aan de leveranciers die in de blog staan. Dat heeft dus een reden, puur voor jullie inspiratie, Alle liedjes heb ik in een YouTube lijstje gezet. Misschien zit die van jullie er ook wel tussen.

Heel veel plezier met het verzamelen van jullie muziek. Maak er een avond van. Hapje, drankje en een hoop muziek. Succes

Live worden toegezongen door Lace foto door liefdesmomenten